Nie szukaj już więcej! Tu kupisz sok z kiszonej kapusty.
Od stuleci w słowiańskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. Ostatnio jednakże raz za razem wspomina się również ogromne zalety zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która dzisiaj często pojawia się na półkach marketów w alejkach z żywnością eko.
Sok z kiszonej kapusty – czy powinno się go regularnie spożywać
Bodaj większość z nas będąc dzieckiem pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kisiły kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty raz za razem przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że napój jest kwaskowaty, jednak niezmiernie zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to doskonałe źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, A, E oraz C, a także przeróżne minerały, jak magnez, żelazo i wapń. Wiele osób ma trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, lecz zaleca się wypijać go cyklicznie, gdyż wypłukuje toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się również osobom, chorym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego produktu nie wolno nadużywać – wystarczy spożywać mniej więcej 1 kubeczek soku dziennie.
Atuty soku z kiszonych buraków
Sok z kiszonych buraków jest drugim popularnym sokiem, który wykorzystujemy od wieków w kuchni, a który konsumujemy też jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajdziemy masę witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność: obniża ciśnienie, podnosi koncentrację, a jednocześnie dobroczynnie wpływa na przemianę materii. Choć buraki wyróżniają się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez diabetyków. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem lub schorzeniami nerek, jak również paniom karmiącym piersią oraz w ciąży.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w swoim markecie albo założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, że soki tego rodzaju należy magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]