Potrzebujesz soli himalajskiej? Skieruj się na ten adres.
Substancją konieczną do właściwego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie własności ma sól himalajska i sól kłodawska? Czemu należy stosować je w kuchni?
Zalety soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie wzbogaca smak potraw. Chociaż nieumiarkowane użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie dawki (nieprzekraczające 6 g na dobę) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. żelazo, magnez czy selen, a przy tym nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło cynku, potasu i wapnia
Sól kłodawska z kolei to składnik o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi znakomity do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią wapnia, żelaza czy magnezu, czyli pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich cech i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]