Sok z kiszonej kapusty zamówisz na superbutelki.pl.
Produkty fermentowane po latach zapomnienia powtórnie powróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają również inne, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Mówiąc o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kombucza albo różnego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pomagają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu składniki konieczne dla jego prawidłowego działania.
Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo związków mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kiszonek to również wspaniałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już pół szklanki tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – czemu powinno się go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają radzić sobie z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks lub wrzody dwunastnicy. Wzmacniają one również apetyt i stanowią tarcze ochronną w czasie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]