Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa

Więcej o barszczu czerwonym na zakwasie na artmankiszonki.pl.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą spożywamy najczęściej w trakcie Wigilii czy też znaczących rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, ale też jako uzupełnienie do wielu potraw.

Barszcz czerwony – pasuje do krokietów z grzybowym farszem i do kiełbasy

Wydawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do ugotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość pożywnym daniem. Lecz właśnie jego lekko słodkawy, a jednocześnie kwaskowy aromat sprawia, iż znakomicie współdziała on z innymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – niektórzy zalewają nim pierogi z grzybami, kapustą lub mięsem, pozostali wolą w nim jajo na twardo, kartofle i plastry kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczne danie na obiad, ale również wyśmienita przekąska bądź kolacja na ciepło – gorący kubek tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym farszem lub chrupkiego krokiecika z grzybami.

Warto wspomnieć, że barszcz czerwonynie jest zupą bardzo tuczącą, jeśli nie dodano do niego śmietany. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, a także mnóstwo żelaza, przez co rekomenduje się go anemikom. Natomiast z uwagi na fakt, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym na ogół je się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – kup albo przygotuj samodzielnie

Nie istnieje jedna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Niektórzy lubią barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu, pozostali dodają do niego łyżeczkę cukru, aby zaakcentować naturalny słodki aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli przyrządza się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej istotnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przyszykować samodzielnie, lecz proces fermentacji trwa około siedmiu dni. Jeśli jednak raptownie nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub przez internet.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]