Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?

Jeśli chcesz zamówić kapustę kiszoną ekologiczną, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową licznych dań i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.

Dlaczego warto spożywać kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że tych dwóch przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe magazynowanie pożywienia. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez parę miesięcy. Kiedyś spożywanie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić niezbędne witaminy i minerały, których zdobycie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane niż obecnie. A warto podkreślić, że w kwaszonej kapuście jest dużo substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, witaminy A, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B9, B6, B1). Co więcej, kwaszona kapusta to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i potasu. Jednocześnie to żywność o małej wartości kalorycznej, stąd zaleca się jej spożycie osobom myślących o schudnięciu.

Kapusta kwaszona – w głównych daniach oraz w dodatkach

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się jako dodatek do dań, jak i jako najważniejszy ich składnik. Na surowo zazwyczaj je się ją w postaci surówki z tartą marchwią oraz cebulą, która współgra z daniami z ryb i ziemniaków, a niekiedy na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także artykuł, który rewelacyjnie harmonizuje z grzybami i mięsem, w związku z tym używa się jej w nadzieniu do pierogów, pasztecików i łazanek. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby ukochane polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak czy bigos.

Właściwie każda rodzina ma swój przepis na kiszoną kapustę, jednakże obecnie raczej rzadko przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby gromadzenia produktów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w niewielkich i wielkich woreczkach bez trudu kupić można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]