Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Jeśli potrzebujesz ogórków kiszonych w folii, skieruj się na ten adres.

W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie bądź jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.

Ogórki kwaszone – ukiś je samodzielnie lub kup gotowe

Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj łatwe. Wykorzystuje się do tego pojemne kamienne garnki lub beczułki z drewna, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą, a następnie kładzie się pojemnik na nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą zjeść kwaszonkę już po kilku dobach – ogórki tego rodzaju to tzw. ogórki „małosolne”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, aczkolwiek smak kwaszonych ogórków można wzbogacić także innymi przyprawami, między innymi kawałkami ostrej papryki, gorczycą lub liśćmi czarnej porzeczki. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy sporo miejsca w kuchni, by osobiście przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarnią, w której może chować przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że trzeba zrezygnować z kwaszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, a więc w kubełkach czy w workach foliowych, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Od wieków panuje przekonanie, że sfermentowane warzywa dobrze wpływają na ludzki układ pokarmowy. I to prawda, ponieważ wespół z kiszonkami konsumujemy pożyteczne kultury bakterii, które redukują pH jelit oraz dobrze wpływają na ich florę, usprawniając tym samym trawienie. Lecz to nie wszystko! Kiszone ogórki są nietuczące (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę D, C i K1, witaminy z grupy B oraz niemało składników odżywczych istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, to np. żelazo, magnez, wapń, sód czy mangan. A co z sokiem z ogórków kiszonych? O ile lubimy kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wyrzucać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej go wypić albo użyć do zupy ogórkowej, bowiem w trakcie kwaszenia witaminy przedostają się po trosze do zalewy. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]