Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Potrzebujesz szczegółowych informacji o przetworach z warzyw? Wejdź na artmankiszonki.pl

Kiszone warzywa są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to typowo słowiański specjał, nieczęsto wykorzystywany w pozostałych krajach świata. Jednakże kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.

Z jakiego powodu kiszonki cieszą się popularnością?

Badacze historii potwierdzili, że metoda zabezpieczenia żywności przez ich zanurzenie w roztworze octu, w soli czy też w solance, znana jest ludziom od przeszło czterech tysiące lat. Proces ten prawdopodobnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z rejonu dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym się ją zanurza, blokuje rozmnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Kilka wieków wstecz była to optymalna metoda, żeby zwiększyć okres zdatności do spożycia ryb, warzyw oraz mięsa nawet o kilka miesięcy. W związku z tym pojawił się zwyczaj szykowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory od zarania swojej obecności znane są z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna nie jest przesadzone. Cechują się one np. sporą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszonki, sporadycznie chorowali na szkorbut. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszone przetwory z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt przykładowo z koniczyny białej czy owsa.

Smak kiszonek warzywnych różni się w rozmaitych rejonach świata

Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto na całym świecie, również w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie jest nazbyt popularna. Jednakże ogórki kiszone są tam prawdopodobnie niesłychanie lubianym uzupełnieniem hot-dogów, kanapek i burgerów. W naszym kraju prócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania surówek oraz zup. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. brokuły, bakłażany, jak również owoce (przykładowo jabłka), a czasem nawet jaja.

Solanka i ocet modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się podstawą albo istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw lokalnych. Należy wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów może być inny w oddalonych od siebie krajach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w procesie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek kiszony podług typowego polskiego przepisu, miał odmienny smak niż ten zakiszony np. w Japonii.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]